Hopp til innhold

1. Rotchakra

1. Chakra - Rotchakra ligger helt nederst ved enden av ryggraden, og har fått fargen rød, og tilhører jord elementet.Dette chakra er knyttet til luktesansen, og handler om det basiske i vårt liv. Med andre ord – leve eller dø/ overlevelses instinktet vårt.

Her handler det om hvor viktig trygghet og stabilitet er. Vi trenger å være jordnære. Velstand som mat og vann, klær, ha et sted å bo, og ha varme så vi ikke fryser, er en nødvendighet. Velstand er ikke å ha mest, men å ha det godt og trygt.

Ha kontakt med familien, og da mener jeg kontakt ved tilstedeværelse, ha tid og se familiemedlemmene. Vår fysiske helse ligger her.

I det 1. chakra lever vi i den materielle verden, og alt dreier seg om det.

Det vi trenger å gjøre for å balansere dette chakra er å være tilstede i det vi er, og gjør, og føle. Føle er en betent potet i samfunnet og krever mot. Vi er redde for å vise følelsene våre, og tør vi gjøre det, kan vi oppleve vanskelige situasjoner.

Vær modig!

MIN HISTORIE    

Som selvstendig næringsdrivende som klesdesigner i 18 år, har jeg kjempet hver eneste dag med mye motstand for å få nok penger til det aller nødvendigste. En slik slitasje og fryktbasert hverdag skaper mye problemer som det tok over 12 år før jeg merket. Etterhvert ble jeg alene med ungene, droppet messer etter 9 år, og startet butikk.

Hvert eneste minutt i våken tilstand tenkte jeg på hvordan jeg skulle få betalt regningene mine, og når jeg våknet om morgenen, var kjeven stiv fra nattens arbeid gjennom min underbevissthet. Jobb og ungene var mitt liv.

Jeg var så sliten at jeg datt ned trappen, mistet følelsen i halve ansiktet. En dag kom jeg ikke ut av døra på soveværelset fordi jeg var for svimmel.

Sunt? Nei, men jeg fortsatte.

Hvorfor?

Kreativiteten boblet i meg. Skaperkraften var så stor at jeg rett og slett var villig til å ofre livet, selv om jeg ikke skjønte det.

Ingen utdannelse i søm eller mønsterkonstruksjon. Kun en sterk vilje, og ignorere hver eneste følelse fra varsellampene som lyste om kapp.

Så, er det hvordan historien berører våre chakra.

Det 1. overlevelses instinktet

Det 2. Kreativitet

Det 3. Jeg var livredd hver gang jeg skulle vise frem kolleksjonen på messer, men jeg gjorde det, fordi jeg sto for det jeg var.

Det 4. Jeg fulgte hjertet mitt

Det 5. Jeg slet med å klare å snakke godt nok – er ingen selger

Det. 6. Jeg lot intuisjonen lede meg. Tok imot designet mens jeg lå i badekaret. Kjøpte dyre tekstiler, lagde mønstre, sydde klærne og rett ut på messer.

Det 7. Jeg åpnet meg for å ta imot det jeg skulle kreere fra universet.

Balanse? Nei!!!

Tilslutt ble jeg stoppet av smerter i anklene, knærne begge albuene og ryggen. Da var det stopp.

Jeg var, og er fullstendig utslitt, noe jeg kanskje må leve med resten av livet. Ved å overgi meg følelsesmessig til det, og lære meg å finne andre måter å leve på, kan jeg få en fin hverdag og et godt liv allikevel.

Være takknemlig for at det ikke ble mer alvorlige hendelser enn det som skjedde, selv om de var alvorlige nok, og kanskje akkurat på grensen ...

Så kom Kundaliniyoga til meg, og sakte, veldig sakte avtok smertene i samarbeid med litt behandling, og jeg fulgte med og nå, kan jeg hjelpe til når nye plager melder seg, fordi jeg kjenner meg selv så utrolig mye bedre enn før.

Nå tør jeg føle!

Nå går vi litt dypere inn i den fysiske kroppen:

Til Rotchakra tilhører halebeinet og underlivet og mellomkjøttet er koblet til Immunsystemet vårt og Binyrene i de endokrine kjertlene.

I foreningen mellom chakra og kroppen berøres skjelettet, føtter, ben, tarmen og rektum.Sykdommer i forbindelse med et ubalansert rotchakra er forstoppelse, hemoroider, fedme, isjias.

Ved ubalanse kan vi ha mye frykt og usikkerhet, ha familieproblemer og seksuelle avvik.

For at vi skal ha det bra og holde oss friske, er det viktig at vår rot er sterk og stabil. Et tre kan ikke være sunt og friskt med dårlig rot.

Det ligger utfordringer her for oss, fordi det kan være vanskelig å føle seg trygg og økonomisk trygg, og det kan være vanskelige familierelasjoner som kommer svært nært. Familien er den vanskeligste, så kommer jobb, og kanskje naboen. Litt lettere blir det i relasjon med venner og bekjente, og når vi treffer ukjente mennesker slapper vi mer av, og vi kan være lettere enige.

Det er derfor det kan være så vanskelig for nære familiemedlemmer å lære av hverandre, ta imot gode råd eller hjelp. Det føles ofte som gnål og mas.

I balanse er vi trygge, lojale og stødige og har en sunn fordøyelse.

Yogahuset Cherdi Kala

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *